Gotowanie na parze – korzyści
Gotowanie na parze to tradycyjna metoda przygotowywania posiłków, która powraca do łask dzięki rosnącej popularności zdrowego gotowania. Jeśli zastanawiasz się nad zmianą swojej diety na bardziej korzystną dla zdrowia, to rozpoczęcie od gotowania na parze jest doskonałym pomysłem. Twoje ciało szybko zauważy tę zmianę, a rezultaty nie będą musiały długo na siebie czekać.
REKLAMA
Zalety gotowania na parze
- przygotowanie warzyw na parze przyczynia się do zwiększenia zawartości witaminy C, ponieważ unikają one bezpośredniego kontaktu z wrzącą wodą. Witamina C jest wyjątkowo wrażliwa na wysoką temperaturę. Co więcej, dania gotowane na parze są zazwyczaj bogatsze w witaminy z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie. W przypadku gotowania w wodzie istnieje ryzyko "wypłukania" tych cennych składników odżywczych, co nie stanowi problemu, jeśli chodzi o potrawy takie jak zupa czy gulasz. Jednakże może to stanowić wyzwanie, gdy chodzi o warzywa, które mają być podawane jako przystawka lub składnik sałatki,
- posiłki gotowane na parze są zalecane w ramach diety łatwostrawnej i wspierającej odchudzanie. Charakteryzują się delikatnym smakiem i brakiem zawartości tłuszczu. Dlatego nie obciążają układu pokarmowego i mają niższą kaloryczność,
- warzywa, gdy są przyrządzane w ten sposób, zachowują swoją chrupkość, naturalny kształt i intensywny kolor, natomiast mięso gotowane na parze pozostaje soczyste i miękkie. Dlatego możesz bez wahania tworzyć różnorodne, wieloskładnikowe dania, nie martwiąc się, że stracą one na swojej jakości.
Garnek do gotowania na parze
Każdy garnek służący do gotowania na parze składa się przynajmniej z trzech elementów. Pierwszy z nich przypomina garnek do tradycyjnego gotowania. To właśnie w nim znajduje się woda, która zamienia się w parę wodną i unosi do góry. Drugi element to specjalne sitko, na którym układasz produkty przeznaczone do gotowania. Z kolei ostatni to szczelna pokrywka z otworem (służącym do odprowadzania pary wodnej).Budowa tych garnków jest zbliżona, ale różnica polega na materiałach, z których są wykonane:
- garnek emaliowany – w trakcie gotowania nie emituje szkodliwych substancji i jest bezpieczny dla osób cierpiących na alergie. Ważne jest jednak, że nagrzewa się bardzo szybko.
- garnek ze stali nierdzewnej – jest lekki, trwały i równomiernie rozprowadza ciepło, co sprawia, że jest popularny w gotowaniu na parze.
- garnek szklany – ze względu na przezroczysty materiał, pozwala na obserwowanie procesu gotowania potraw. Ponadto, nie wpływa na smak dań i jest bezpieczny dla zdrowia. Niestety jest dość ciężki i podatny na uszkodzenia.
Co więcej, niektóre parowary wyposażone są w dodatkowe funkcje, które ułatwiają proces gotowania na parze. Mogą to być na przykład wbudowany czasomierz, wskaźnik poziomu wody lub czujnik temperatury. Dlatego też jeśli często korzystasz z gotowania na parze, warto rozważyć zakup parowaru.
PRZECZYTAJ JESZCZE